Annons
AnnonsVinprovning på Château Minuty à Gassin


DSC_0787

Vinprovning på Château Minuty à Gassin.

Vi åkte till vingården Minuty tidigt på morgonen och började med en rundvandring på ägorna och fick höra om Minutys härliga historia. Därefter mötte vi upp vår trevliga guide och vinmakare Stephanie för att se hur själva tillverkningen gick till och avslutningsvis fick vi prova 4 olika roséviner. Mums!

”Château Minuty är en av de klassiska egendomarna i Provence. Där arbetar idag bröderna François och Jean-Etienne Matton med att både förnya rosévinet och ge det en kvalitetsstämpel som ett av de stora vinerna. I Sverige har de verkligen lyckats, det läckert ljusrosa vinet M de Minuty har svenskarna tagit till sitt hjärta och Sverige är i dag deras största exportmarknad. Idag är det Minuty som bistår med mycket av de bästa rosévinerna som serveras på restaurangerna i St Tropez. Château Minuty är i alla bemärkelser en klassisk vingård i Provence vilket innebär att gården producerar såväl vita som röda viner – och självklart roséer. Hela 80 procent av gårdens produktion utgörs av rosé.

– Vi har arbetat hårt med att höja kvaliteten på samtliga våra viner och ett led i vår strävan har varit att plantera områdets klassiska druvor på de allra mest lämpliga platserna, säger Jean-Etienne Matton.

Enligt François är en av hemligheterna bakom den läckert ljusa färgen att druvorna direkt när de handplockats kyls ned väldigt snabbt till ca 14 grader, innan de tas in i vineriet. Så fort druvorna är kylda pressad dem, han pressar de röda druvorna som om han skulle göra ett vitt vin. Andra roséer, som är mer djupa i färgen, görs som ett rött vin, men skalen skiljs från musten efter ett visst antal timmar.

M de Minuty görs delvis på druvor som bröderna Matton köper in, Minuty Préstige och Minuty et OR görs på deras egna druvor. M de Minuty buteljeras på den klasiska kurviga roséflaskan, som ritades av bröderna Mattons mamma och är deras egen unika Côtes de Provence flaska. Andravinet Minuty Préstige tappas på en klassisk Bordeauxflaska och Château Minuty’s flaggskeppsvin, Rosé et OR tappas på en modern, och väldigt elegant flasktyp” Info från WardWines.

DSC_0812

DSC_0792 DSC_0795

DSC_0841

 

M Minuty är ett av mina favoritvin och och av 3 miljoner producerade flaskor, så exporterar de 480.000 flaskor till Sverige vilket gör oss till deras viktigaste marknad för just det här vinet. Vår rosésäsong är kort men intensiv 😉

DSC_0844 DSC_0976

DSC_0850 DSC_0857

DSC_0858 DSC_0868 DSC_0987

DSC_0864

281 är en specialutgåva som de tillverkade för Cannesfestivalen  och jag köpte faktiskt med mig en flaska som överraskning till min man som vi kan fira med i sommar. Alltid roligt med specialutgåvor.

DSC_0765

 

 

 

TAGGAR
Kommentera | Translate
OM SUSANNE

Susanne Histrup är en fyrabarnsmamma, civilekonom och egenföretagare som älskar mode, matlagning, resor och inredning. Hon är en äkta karriärista med personlig stil som mixar exklusiva märkesköp med budgetfynd, klassiskt med trendigt och som låter sin passion for fashion ta plats i hennes hektiska liv. Susannes motto är “hellre överklädd än underklädd” och hon har en faiblesse för djärva färgkombinationer och kreativa mönstermixar. Häng med på en svindlande resa med massor av inspiration till mer vardagsglamour!

susanne.histrup@babyjams.seARKIVAnnons
Annons

Laddar